Önkéntes Tűzoltó Testület Nagymegyer és Izsap

vyrocia

     Évfordulókline

 

raiffeisen-bank

2013. augusztus 25-én ünnepelte a Nagymegyeri és Izsapi Önkéntes Tűzoltó Testület megalakulásának 130. évfordulóját.

A nagyszabású rendezvényre az izsapisportpályán került sor, ahol 15 csapattal és rengeteg érdeklődővel egy fantasztikus versenyt szerveztünk meg. A versenyen kívül más programokkal is szórakoztattuk a kíváncsiskodókat. Egyedül csak az időjárás nem kedvezett nekünk, de a versenyzőket ez annál kevésbé zavarta. Egy nagyon jó hangulatú versenyt tudhatunk magunk mögött, aminek reméljük a jövőben is lesz folytatása.

Minden kerek évforduló, kötődjön az kisebb vagy nagyobb közösséghez, eseményhez, megkülönböztetett figyelmet kap és érdemel.Ma is egy ilyen alkalomból gyűltünk itt össze. Nagymegyer város tűzoltó testülete 130 éves múltra tekint vissza.Az önkéntes tűzoltók a falvak, városok csendes hősei. Tudjuk, hogy a bajban mindig számíthatunk munkájukra, odaadásukra, segítségükre, és ha kell áldozatvállalásukra. Az ilyen ünnepek jók arra, hogy egy kicsit a – mai divatos kifejezéssel- kirakatba kerüljenek. Hogy a fényből jusson egy kicsit nekik is.

130 évvel ezelőtt, 1883-ban a Nagymegyeri Tűzoltó Testület 52 taggal lépett a köznek nemes szolgálatába Mezey Gyula vezetésével. Segítséget nyújtottak a két világháború között, a tífuszjárvány idején,árvizekkor, és több mint száz éven keresztül Csallóköz egyik legaktívabb tűzoltó testületeként működött, őrizte és óvta városunk, valamint az itt élők életét és vagyonát.Nagy utat jártunk be azóta, hogy a Nagymegyeri Önkéntes Tűzoltó szervezet 1883-ban megkezdte pályafutását. Mint mindenki életében, úgy a szervezetek életében is vannak hullámvölgyek. A szervezet megélt jót és rosszat, 20 éves szünetet és egy újjáélesztést is. Szervezetünk pont ezért olyan erős és elpusztíthatatlan. Erős, mert tanulva a múlt hibáiból, sokkal okosabbak és tapasztaltabbak lettünk, elpusztíthatatlan, mertolyan elszántság és tűz éltet minket, ami soha ki nem alszik.Tavaly bebizonyítottuk, hogy hiába a nagy szünetnek, a szervezet újjá tudott éledni és hatalmas erőkkel tör felfelé. Ezért most, a mai napon két évfordulót is ünnepelünk. A Nagymegyeri Tűzoltó Testület 130. utódja a Nagymegyeri és Izsapi Tűzoltó Testület pedig első születésnapját ünnepli. A mostani is egy olyan pillanat, amikor meg kell állnunk, hogy a múltba visszatekintve, az átélt emlékekből erőt merítve menjünk tovább.

Nem lehetett könnyű feladata az első vezetőségnek, mint ahogy azt 1 évvel ezelőtt megtapasztaltuk miis. Megalapítani egy szervezetet, ami ilyen nemes feladatot lát el, mint a lakosság védelme nem kis megpróbáltatás. De sikeresen álltuk ki a próbát, és ma egy 72 tagú szervezet jelent meg az ünnepségen, akik ma fejet hajtanak az elődeink, az elmúlt 130 év nagymegyeri tűzoltói előtt.

Remélem újabb eredményes 130 esztendő következik. Ehhez kívánok jó munkát, szakmai sikereket és harmóniát a szervezet minden tagjának.

Átadnám a szót plébános úrnak aki felszenteli a szent flórián szobrot. Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak, az "Isten tűzoltójának alakját. A tűzoltók számára Flórián a tűzoltó munka lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, becsületet, embertársaik megsegítését.Ezúton átadnám a szót plébános úrnak aki felszenteli a szent flórián szobrot